Algemeen

Onze vereniging stelt zich ten doel ‘de gezondheid en het welzijn van de Schotse herdershond te bevorderen, erfelijke gebreken te voorkomen en te bestrijden en de kenmerken van de Schotse herdershond in het ras te bewaren’. Waarschijnlijk staan dergelijke bepalingen in de statuten van iedere rasvereniging. En desondanks staat sinds een aantal jaren de gezondheid van de rashond ter discussie. Met name de documentaire Pedigree Dogs Exposed (2008) van de BBC heeft veel stof doen opwaaien. Een voorbeeld van Nederlandse bodem is de eind 2011 gelanceerde website www.rashondenwijzer.nl van de stichting Dier en Recht. Iedereen binnen en buiten de (ras)hondenwereld is het er inmiddels wel over eens dat er de laatste decennia verschrikkelijke uitwassen zijn ontstaan in de rashondenfokkerij, met de Cavalier King Charles Spaniel als een van de meest afschrikwekkende voorbeelden.

Op de Algemene Ledenvergadering van 20 november 2011 is uitvoerig over de gezondheid van de Schotse herdershond gedebatteerd. De grote meerderheid was van mening dat het met de gezondheid van de collie goed zit, maar dat we het ons niet kunnen permitteren genoegzaam achterover te leunen en te denken dat het ras in de toekomst niet kan worden geconfronteerd met problemen die andere rassen nu al hebben. De vergadering heeft unaniem besloten dat de vereniging actief met de gezondheid van de Schotse herdershond aan de slag gaat.

De vereniging Schotse Herder Vrienden biedt betrouwbare informatie over de gezondheid van de Schotse herdershond aan leden én aan niet-leden van de vereniging. Op termijn willen we daarnaast vernieuwend met dit thema aan de slag, waarbij ook de controversiële onderwerpen niet uit de weg worden gegaan.

Wil je meewerken aan onze ambitie om de gezondheid van de Schotse herdershond naar een hoger plan te tillen en de kennis daarover te verbreden? Neem dan contact op met de vereniging.

 

Winkelwagen
Scroll naar boven