Raad van Beheer

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland is een vereniging van alle in Nederland erkende rasverenigingen, kynologische verenigingen en verenigingen met een bijzondere doelstelling. In andere landen wordt zo’n overkoepelende organisatie meestal aangeduid met de term Kennel Club (zoals The Kennel Club in Groot Brittannië of The American Kennel Club in de Verenigde Staten). De Raad van Beheer is aangesloten bij de Fédération Cynologique Internationale (FCI), een overkoepelende organisatie op internationaal niveau.

De Raad van Beheer – opgericht in 1902 – heeft onder meer tot doel de belangen te behartigen van de kynologie in het algemeen, een stamboekhouding voor rashonden te voeren en de gezondheid en het welzijn van honden te bevorderen.
In samenwerking met de aangesloten rasverenigingen heeft de Raad een fokbeleid ontwikkeld voor alle rashonden. Het fokbeleid bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG): dit zijn de algemene regels van de Raad van Beheer voor het fokken van rashonden. Ze gelden voor alle fokkers van rashonden
  2. Een Verenigingsfokreglement (VFR): een rasspecifiek fokreglement dat is opgesteld door de door de Raad van Beheer erkende rasvereniging, dat is toegesneden op de specifieke situatie binnen het eigen ras.

Onder invloed van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) zijn vanaf november 2009 meerdere rasverenigingen per hondenras toegestaan.

Klik hier voor de website van Raad van Beheer.
Klik hier voor onze Verenigingsfokreglementen.

Winkelwagen
Scroll naar boven